Ingrediencie:
- Úhor 1,20 kg
- Soľ
- Voda ½ l
- Zelenina 20 dkg
- Cibuľa 5 dkg
- Bazalka
- Šalvia
- Čierne korenie 8 zrniek
- Nové korenie 8 zrniek
- Ocot 1/15 l
- Studený tekutý rybí rôsol ⅛ l
- Hlávkový šalát
- Citrón
Postup:
Úhora zabijeme a plutvy odstrihneme. Okolo hlavy zabitého úhora uviažeme motúz a úhora zavesíme na klinec. Potom drhneme úhora od hlavy smerom k chvostu hrubou soľou tak dlho, až zmodrá. Potom hlavičku odrežeme, žlč, ktorá leží za hlavičkou, opatrne vyberieme a úhora nakrájame na niekoľko kusov asi sedem až osem centimetrov dlhých, prútikom varešky z mních vytlačíme vnútornosti a vnútornú blanu z jednotlivých porcií odstránime. Porcie potom ešte vydrhneme soľou a dobre vymyjeme. Do kastróla nalejeme vodu, pridáme na rezančeky nakrájanú zeleninu a cibuľu, korenie, soľ a ocot a asi pol hodiny všetko povaríme. Potom k tomu pridáme pripraveného úhora a varíme do mäkka. Doba varenia je asi pätnásť až dvadsať minút. Úhora vychladnutého vo vývare vyberieme, potrieme studeným tekutým rybím rôsolom a postavíme do chladu. (Úhorí vývar môžeme použiť na prípravu rybieho rôsolu). Po stuhnutí rôsolu upravíme úhora na misu, ozdobíme hlávkovým šalátom a citrónom.